OptiSugar® - Natur Day

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 141,70 zł 141.70
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Natur Day
Kod produktu: 0793-56711

Opis

Odpowiednio skomponowane składniki wspomagają trzustkę w prawidłowej pracy. Opti Sugar® może być stosowany zarówno przez osoby otyłe i chore na cukrzycę, jak i osoby zdrowe, którym zależy na utrzymaniu zdrowia.
 
Zawartość składników w porcji dziennej produktu 1 kapsułka 2 kapsułki
Opti Sugarin ® (zastrzeżona formuła) 120 mg 240 mg
Ekstrakt z gorzkiego melona 10:1 90 mg 180 mg
Sproszkowana kora cynamonu 75 mg 150 mg
Ekstrakt z liści gurmaru 10:1 65 mg 130 mg
Ekstrakt z owoców maqui 10:1 50 mg 100 mg
Ekstrakt z korzenia cykorii podróżnika 10:1 40 mg 80 mg
Ekstrakt z owoców łopianu 10:1 25 mg 50 mg
Ekstrakt z korzenia berberyny 10:1 15 mg 30 mg
Zalecane przyjmowanie 1-2 kapsułki dziennie, popijając wodą. 60 kapsułek wegetariańskich. Szczegółowy opis ekstraktów znajdziesz w wyszukiwarce ziół i chorób - pod adresem www.naturday.pl/search lub poniżej w artukule.

Cukrzyca


Choroba metaboliczna, w której dochodzi do zaburzenia regulacji zawartości glukozy we krwi czyli patologicznej hiperglikemii - wynikającej z defektu wydzielania lub działania insuliny. (hormonu produkowanego w trzustce).

Przewlekła hiperglikemia w cukrzycy powoduje uszkodzenie, zaburzenie czynności i niewydolność różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.

Na podstawie danych Narodowego Funduszu Zdrowia, podaje się, że w Polsce jest około 3,5 miliona osób chorych na cukrzycę,

UWAGA! Tylko 50-60% przypadków stanowi cukrzyca rozpoznana, pozostałe 40-50% – cukrzyca nierozpoznana.

Ponad 1 milion Polaków nie zdaje sobie sprawy, że jest chora na cukrzycę, gdyż pozostaje niezdiagnozowana.

Cukrzyca źle leczona jest niebezpieczna i nie tylko zmniejsza jakość życia, ale też przedwcześnie zabija pacjenta głównie z powodu chorób zapalnych i miażdżycy naczyń krwionośnych.

Szacuje się, że z powodu choroby wieńcowej umiera ponad 50 proc. chorych na cukrzycę. Obecność cukrzycy i choroby wieńcowej zwiększa około 3-krotnie ryzyko zgonu u mężczyzn i około 4-krotnie u kobiet.

Cukrzyca insulino zależna typu 1.

  • Cukrzyca typu 1 ma podłoże genetyczne.
  • Stanowi 10% wszystkich przypadków cukrzycy.
  • Może pojawić się w każdym wieku, najczęściej jednak występuje w dzieciństwie lub okresie dojrzewania.
  • Klinicznie charakteryzuje się hiperglikemią oraz skłonnością do kwasicy ketonowej i wymaga leczenia insuliną, czyli jest wynikiem bezwzględnego niedoboru insuliny.
  • Na wystąpienie autoimmunologicznej destrukcji komórek beta i cukrzycy typu 1 u osób z predyspozycjami genetycznymi wywierają wpływ czynniki środowiskowe, takie jak infekcje wirusowe (wirus różyczki, świnki, Coxsackie B), niektóre związki chemiczne (nitrozaminy) lub skażenie chemiczne żywności

Cukrzyca insulinoniezależna typu 2.

  • Klinicznie charakteryzuje się hiperglikemią, nie wykazując tendencji do kwasicy ketonowej.
  • Niektórzy chorzy wymagają okresowej lub stałej insulinoterapii w celu wyrównania hiperglikemii i zapobiegania - śpiączce cukrzycowej.
  • Cukrzyca typu 2 rozpoznawana jest zazwyczaj u chorych powyżej 30. roku życia,
  • W 80% związana jest z otyłością.
  • Cukrzyca typu 2 jest zróżnicowanym zespołem zaburzeń, w którym hiperglikemia spowodowana jest zarówno spadkiem uwalniania insuliny w odpowiedzi na glukozę, jak i opornością tkanek obwodowych na insulinę (insulinoopornosć).
 

Inne typy cukrzycy

Pozostałe 5% przypadków zachorowań na cukrzycę stanowią inne typy cukrzycy. Cukrzyce monogenowe MODY stanowią 2%-3% wszystkich zachorowań, pozostałe typu to cukrzyca polekowa i cukrzyce powiązane z innymi schorzeniami, takim jak zespół Downa.

Do przewlekłych powikłań cukrzycy należą:

  • nefropatia cukrzycowa,
  • powikłania oczne – głównie retinopatia cukrzycowa (razem z nefropatią cukrzycową zaliczana do powikłań mikroangiopatycznych) i zaćma
  • neuropatia cukrzycowa
  • Zniszczenie dużych naczyń krwionośnych - makroangiopatyczne – miażdżyca (cukrzyca jest niezależnym czynnikiem ryzyka rozwoju miażdżycy), charakteryzującej się rozwojem w młodszym wieku, rozsianymi zmianami w tętnicach o mniejszym kalibrze, upośledzeniem powstawania krążenia obocznego wskutek mikroangiopatii, bezbólowym przebiegiem zespołów miażdżycowych (np. zawału serca)
  • Zespół stopy cukrzycowej – wskutek zmian mikro- i makroangiopatycznych oraz neuropatii
  • i wiele innych - powikłania kostne, stawowe i skórne.
To suplement diety, w którego składzie znajdziemy na przykład ekstrakt z gorzkiego melona, owocu łopianu czy maqui. Odpowiednio skomponowane składniki wspomagają trzustkę i naczynia krwionośne. Opti Sugar® może być stosowany zarówno przez osoby cierpiące na cukrzycę, jak i osoby zdrowe, w celu wspierania organizmu w utrzymania homeostazy.
 

Skład:

Opti Sugarin®

to zastrzeżona formuła ekstraktów: korzenia cykorii i nasion kozieradki pospolitej, która wspomaga trzustkę, naczynia krwionośne i poprzez odżywianie znaczną ilością inuliny również stan mikroflory jelitowej.
 

Owoc balsamki ogórkowatej, czyli gorzkiego melona (Momordica charantia L.)

• Niezwykle cenna roślina fitoterapeutyczna !!!,
• Zawiera glikozydy - sterydy i triterpeny (momordycyna, momordykozyd). Bogata w fitosterole - pozytywnie wpływające na gospodarkę lipidową (stigmasterol, taraksasterol, spinasterol, lanosterol), saponiny (diosgenina, goyasaponiny) i alkaloidy. Ze względu na zawarte białka i alkaloidy polecana w suplementacji zbilansowanej diety u osób z cukrzycą, otyłością i spadkiem odporności.
 

Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum Presl)

• Badania pokazują, że ekstrakt naturalny i stężony cynamonu jest doskonałym, bogatym źródłem substancji uzupełniających dietę u osób z cukrzyca i otyłością
• Jest też znanym na całym świecie dodatkiem uszlachetniającym pokarm. Posiada wysoki potencjał antyoksydacyjny.
 

Gurmar (Gymnema sylvestris)

Głównymi składnikami surowca są glikozydy zwane kwasami gymnemowymi
Dodatkowym elementem odżywczym jest CHROM: Biopierwiastek chrom, który jest częścią fizjologicznego czynnika GTF ( Glucose Tolerant Factor – czynnika tolerancji glukozy, najważniejszego regulatora poczucia głodu i sytości), kontrolującego działanie insuliny i mającego wpływ na normalizację poziomu cukru we krwi. Czynnik ten wspiera przemianę węglowodanów i tym samym zapobiega przemianie węglowodanów w tłuszcz, poprawia wykorzystanie glukozy w komórkach. Zapobiega wchłanianiu wszystkich cząstek cukru przez jelita, przez co zapewnia maksymalne wykorzystanie tej części cukru, która pozostaje w organizmie do wytwarzania energii. Ułatwia zatem utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy u osób, które nie przestrzegają rygorystycznej diety. Odpowiednie zaopatrzenie organizmu w ten biopierwiastek może zapobiec powstaniu cukrzycy typu 2, natomiast jego brak może przyczynić się do nasilenia choroby.
 

Maqui (Aristotelia chilensis)

Maqua należy do „superowoców", Wzmaga wzrost włosów. Wspomaga pracę trzustki i wątroby szczególnie u osób zagrożonych miażdżycą.
 

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.)

Korzeń cykorii – ekstrakt. zawiera cenne polisacharydy prebiotyczne (inulina 40-60%), Inulina zawarta w cykorii sprzyja rozwojowi symbiotycznej mikroflory układu pokarmowego, ogranicza wchłanianie cholesterolu, wpływa na układ immunologiczny i układ odpornościowy układu pokarmowego GALT. Szczególnie polecany w suplementacji zbilansowanej diety u osób z cukrzycą, zaburzeniami przemiany materii, zaburzeniami mikroflory przewody pokarmowego i zaparciami.
 

Kozieradka lekarska (Trigonella foenum-graecum L.)

Jedna z popularnych roślin odbudowujących organizm i wspomagających trzustkę i wątrobę. Szczególnie polecany jako źródło substancji odżywczych u osób z zaburzeniami gospodarki cholesterolu i z cukrzycą. Wspomaga wątrobę w jej działaniu żółciotwórczym. Wspomaga fizjologiczne funkcje narządów np. wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, Wzmacniające - pobudzające regenerację wszystkich tkanek, anaboliczne. Wspomaga fizjologiczną syntezę białek i substancji wysokoenergetycznych w organizmie - ATP, fosfokreatyna (polecany u osób wyniszczonych i sportowców).
 

Berberys zwyczajny (Berberis vulgaris L.)

Ekstrakt z berberysu wspomaga trzustkę. Kora i korzenie zawierają alkaloidy izochinolinowe, głównie berberynę (1,24%), berbaminę (2,5%), palmatynę i magnoflorynę. Berberys i jego ekstrakty stosujemy w uzupełnianiu zbilansowanej diety szczególnie u osób z brakiem apetytu, z kamicą żółciową, przewlekłym zapaleniem wątroby, nieżytem pęcherzyka żółciowego Owoce są naturalnym źródłem łatwo przyswajalnych witamin i karotenoidów stanowiących prowitaminę A. Ze względu na dużą zawartość witaminy C (80 mg w 100 g), berberys nazywany jest polską cytryną, cytryną Północy, kwaśnicą.
 

Łopian większy (Arctium lappa L.)

Ekstrakt z łopianu zawiera inulinę niezbędną we wspomaganiu mikrobioty jelitowej oraz u osób z cukrzycą. Zawiera kwas arktygenowy (arctigenic acid). Inne badania wskazują na aktywność pochodnych sitosterolu, obecnych w korzeniu i owocach Arctium lappa. Badania naukowe wykazały, że łopian jest bogaty w lignany, które są obecne we wszystkich częściach rośliny. Według wielu badaczy, są one odpowiedzialne, za wielkokierunkową aktywność surowców bogatych w te związki. Najważniejszymi przedstawicielami tej grupy związków są arktygenina (w liściach, owocach, nasionach i korzeniach), arktyina (liście, owoce, korzenie), trachelogenina (owoce), lappaol F (owoce, korzenie, nasiona) i diarktygenina (owoce, korzenie i nasiona). Szczególnie polecana jest suplementacja ekstraktami z łopianu w uzupełnianiu zbilansowanej diety u osób z cukrzycą, łuszczycą, w oczyszczaniu organizmu i z zaburzeniami trawienia.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl