Naturalne kosmetyki dla Twojej skóry
Produkt sprawdzony, najwyższej jakości
Szybka dostawa
Doradztwo i pomoc w wyborze kosmetyków
Ponad 8 lat doświadczenia
Natur Day - Synbiotyk - OptiProBio®
Drogi Kliencie, zastanawiasz się nad zakupem?
Zobacz, jak kupić ten produkt taniej
- Zbieraj punkty i wymień je na stały rabat na zakupy
- Dowiedz sie wiecej na stronie Program lojalnościowy
Opis
Dodatkowo zawiera naturalnego pochodzenia witaminy z Grupy B - 100% RWS (Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, Witamina B6, Kwas pantotenowy, Kwas foliowy, Biotyna, Witamina B12).
Cynk 100% RWS i Selen 100% RWS. (RWS – Referencyjne Wartości Spożycia). Dodatkowo zawiera odtłuszczone nasiona lnu złotego jako błonnik witalny.
Zalecane przyjmowanie:
Granulat należy wsypać do szklanki wody, soku, musli lub jogurtu i przed spożyciem wymieszać. Należy wypijać co najmniej 250ml wody lub soku owocowego na każdą łyżeczkę (5g) preparatu. Ważne jest stosowanie zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz prowadzenie zdrowego trybu życia. Suplement diety nie zastępuje zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia.
Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Cechy zdrowej bakterii probiotycznej
- pochodzenie z naturalnej mikroflory jelitowej człowieka
- stabilność w środowisku soku żołądkowego i soli żółciowych
- zdolność przyczepiania się do nabłonka jelitowego
- zdolność przetrwania w jelitach człowieka
- produkcja substancji przeciw bakteriom chorobotwórczym
- aktywność antagonistyczna w stosunku do drobnoustrojów patogennych (grzyby, pasożyty, patogeny)
- bezpieczeństwo zarówno w przypadku wykorzystania klinicznego jak i spożywczego
- potwierdzone klinicznie i udokumentowane efekty zdrowotne
Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować u dzieci poniżej 12 lat, kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Środki ostrożności:
Podobnie jak inne suplementy tego rodzaju może zawierać śladowe ilości glutenu, kazeiny i laktozy.
Warunki przechowywania:
Preparat przechowywać temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce.
Zawartość netto:
150 g
Informacje ogólne i przegląd literatury dla lekarzy i dietetyków:
Słowo „probiotyk” wywodzi się od greckiego „pro bios”, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „dla życia”. Aktualna definicja probiotyków, przedstawiona przez FAO i WHO w 2002 roku, określa mianem probiotyku żywe mikroorganizmy, które wywierają korzystny wpływ na organizm gospodarza, po podaniu w odpowiedniej dawce
Produkt spożywczy, w skład którego wchodzi zarówno probiotyk jak i prebiotyk nosi nazwę synbiotyku.
Wybrane działanie prozdrowotne bakterii probiotycznych i przykłady.
- wspomagają przewód pokarmowy osób chorych na nowotwory jelita grubego (Lactobacillus casei)
- wspomagają odchudzanie (Lactobacillus paracasei)
- wspierają odmładzanie (Bifidobacterium longum)
- konkurują z patogenami o miejsce w przewodzie pokarmowym np. Salmonella, Helicobakter, Escherichia Coli, Gronkowiec Złocisty, candida albicans. (Bifidobacterium lactis)
- produkują witaminy np. grupy B, K,) i enzymy. (Lactobacillus reuteri)
- produkują substancje budulcowe dla jelit ( ważne w „nieszczelności jelit”) i przy zniszczonych enterocytach (komórki jelitowe w kosmkach)(Lactobacillus rhamnosus)
- sa stosowane w uzupełnianiu mikrobioty w chorobie Leśniowskiego Crohna, Wrzodziejącym Zapaleniu jelita Grubego, Jelicie Drażliwym (Bifidobacterium bifidum)
- wspierają odporność (Lactobacillus acidophilus)
- są stosowane do uzupełniania mikrobioty u osób z biegunkami wirusowymi i bakteryjnymi (Bifidobacterium breve)
- wspomagają regulacje perystaltyki (Lactobacillus reuteri)
- trawią laktozę, kazeinę (Streptococcus thermophilus)
- wspomagają walkę z próchnicą zębów (Lactobacillus paracasei)
- wspomagają gospodarkę lipidową LDL-HDL( Lactobacillus plantarum)
- są zalecane do regulacji mikrobioty u osób z depresjami i bezsennością (Lactobacillus Helvetius)
- są stosowane jako uzupełnienie mikrobioty u osób z alergiami i astmą (Lactobacillus salivarius)
Psychobiotyki
Psychobiotyki to bakterie probiotyczne, które spożywane w odpowiednich dawkach wspierają działanie osi jelitowo-mózgowej. Termin psychobiotyk został utworzony przez psychiatrę Teda Dinana i neurologa Johna F. Cryana. Przykłady bakterii z grupy psychobiotyków.
Lactobacillus helveticus i Bifidobacterium longum polecany dla osób w stresie.
Lactobacillus i Bifidobacterium - Konsumpcja gorzkiej czekolady prowadzi do wzrostu ilości obu rodzin bakterii w jelitach poprzez prebiotyczne działanie zawartych w niej polifenoli.
Bifidobacterium infantis wspomaga zmienę poziomu serotoniny w organizmie..
Lactobacillus reuteri często podawany w formie jogurtu lub w postaci suplementów.
Lactobacillus acidophilus jeden z najbardziej znanych probiotyków na świecie Odporny na działanie kwasu solnego w żołądku.
B. infantis, L. reuteri oraz kilka innych szczepów bakterii probiotycznych wspomagają zmniejszanie stanów zapalnych w organizmie, które zwykle współwystępują z depresją.
Lactobacillus rhamnosus pomaga redukować uczucie lęku i depresję. Oddziałuje wspomagająco na mózg poprzez nerw błędny zwiększając wydzielanie neuroprzekaźnika GABA.
1. Lactobacillus-acidophilus
2. Lactobacillus casei
3. Bifidobacterium bifidum
Wykazano antagonistycznie oddziaływanie wobec patogenów. Szczególnie przydatny w uzupełnianiu prawidłowej mikrobioty u osób z chorbobami autoimmunologicznymi, takimi jak zespół jelita drażliwego (IBS), nieswoiste choroby zapalne jelit (IBD) np. choroba Leśniowskiego Crohna, Wrzodziejące zapalenie jelita grubego.4. Streptococcus salivarius subsp. thermophilus
5. Lactobacillus reuteri
6. Lactobacillus rhamnosus
7. Lactobacillus paracasei
8. Lactobacillus plantarum
9. Bifidobacterium lactis
10. Bifidobacterium Longum
11. Bifidobacterium breve
12. Lactobacillus lactis
13. Lactobacillus fermentum
14. Lactobacillus bulgaricus
15. Lactobacillus helveticus
16. Bifidobacterium infantis
17. Lactobacillus gasseri
18. Lactobacillus salivarius
19. Fruktooligosacharydy
20. Inulina
21. Błonnik witalny - Odtłuszczony nasiona Lnu złotego
22. Kompleks naturalnych witamin grupy B.
23. Cynk
24. Selen
Prebiotyki
Działanie probiotyku może być wzmocnione poprzez podawanie go łącznie z prebiotykiem. Prebiotyk jest to składnik pożywienia niepodlegający strawieniu w przewodzie pokarmowym, pobudzający w sposób selektywny wzrost lub aktywność określonych szczepów jelitowych, wpływając w ten sposób na poprawę stanu zdrowia.Prebiotyki są fermentowane przez ściśle określone mikroorganizmy, zaś błonnik pokarmowy wykorzystywany jest przez większość grup mikroorganizmów bytujących w okrężnicy.
Do najbardziej znanych związków o charakterze prebiotyków należą: inulina, oligofruktoza, fruktooligosacharydy, pochodne galaktozy i pochodne β-glukanów.
Polisacharydy prebiotyczne są stosowane w żywności o obniżonej wartości kalorycznej oraz w produktach dla diabetyków. Są one bezzapachowe.
Zawartość składników w porcji dziennej produktu | 5g | ||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Liofilizowane żywe kultury bakterii: Lactobacillus acidophilus LA001, Lactobacillus casei SGL15, Bifidobacterium bifidum SGB02, Streptococcus thermophilus SGSt01, Lactobacillus reuteri SGL01, Lactobacillus rhamnosus SGL06, Lactobacillus paracasei SGL04, Lactobacillus plantarum SGL07, Bifidobacterium animalis subsp.lactis BL050, Bifidobacterium longum SGB05, Bifidobacterium breve SGB01, Lactobacillus lactis SGLc01, Lactobacillus fermentum SGL10, Bifidobacterium infantis SGB03, Lactobacillus gasseri SGL09, Lactobacillus salivarius SGL03, Lactobacillus Delbrueckii spp bulgaricus , Lactobacillus helveticus KS300. |
450 mld 4,5 x1011 jtk** |
||||||||||||||||||||||
Odtłuszczone nasiona lnu złotego | 2,45 g | ||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||
Inulina | 0,3 g | ||||||||||||||||||||||
Fruktooligosacharydy | 0,1 g |
* % Referencyjne Wartości Spożycia (RWS).
** jtk- jednostka tworząca kolonie