OptiProBio® - Natur Day

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 333,00 zł 333.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Natur Day
Kod produktu: 7610-357B7

Opis

Synbiotyk = Probiotyk (18 wyselekcjonowanych, zdrowych szczepów bakterii pro biotycznych, aż 450 MILIARDÓW żywych kultur bakterii tworzących kolonie w 1 dawce = 5 gramów) + Prebiotyk (pokarm dla zdrowych bakterii probiotycznych - inulina oraz Fruktooligosacharydy). 

Dodatkowo zawiera naturalnego pochodzenia witaminy z Grupy B - 100% RWS (Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, Witamina B6, Kwas pantotenowy, Kwas foliowy, Biotyna, Witamina B12). 

Cynk 100% RWS i Selen 100% RWS. (RWS – Referencyjne Wartości Spożycia). Dodatkowo zawiera odtłuszczone nasiona lnu złotego jako błonnik witalny.

Zalecane przyjmowanie:

1 raz dziennie po łyżeczce granulatu (5g).
Granulat należy wsypać do szklanki wody, soku, musli lub jogurtu i przed spożyciem wymieszać. Należy wypijać co najmniej 250ml wody lub soku owocowego na każdą łyżeczkę (5g) preparatu. Ważne jest stosowanie zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz prowadzenie zdrowego trybu życia. Suplement diety nie zastępuje zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia. 
Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Cechy zdrowej bakterii probiotycznej

  • pochodzenie z naturalnej mikroflory jelitowej człowieka
  • stabilność w środowisku soku żołądkowego i soli żółciowych
  • zdolność przyczepiania się do nabłonka jelitowego
  • zdolność przetrwania w jelitach człowieka
  • produkcja substancji przeciw bakteriom chorobotwórczym
  • aktywność antagonistyczna w stosunku do drobnoustrojów patogennych (grzyby, pasożyty, patogeny)
  • bezpieczeństwo zarówno w przypadku wykorzystania klinicznego jak i spożywczego
  • potwierdzone klinicznie i udokumentowane efekty zdrowotne

Przeciwwskazania:

Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować u dzieci poniżej 12 lat, kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Środki ostrożności:

Podobnie jak inne suplementy tego rodzaju może zawierać śladowe ilości glutenu, kazeiny i laktozy.

Warunki przechowywania:

Preparat przechowywać temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce.

Zawartość netto:

150 g

Informacje ogólne i przegląd literatury dla lekarzy i dietetyków:

Słowo „probiotyk” wywodzi się od greckiego „pro bios”, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „dla życia”. Aktualna definicja probiotyków, przedstawiona przez FAO i WHO w 2002 roku, określa mianem probiotyku żywe mikroorganizmy, które wywierają korzystny wpływ na organizm gospodarza, po podaniu w odpowiedniej dawce

Produkt spożywczy, w skład którego wchodzi zarówno probiotyk jak i prebiotyk nosi nazwę synbiotyku.


Wybrane działanie prozdrowotne bakterii probiotycznych i przykłady. 

  • wspomagają przewód pokarmowy osób chorych na nowotwory jelita grubego (Lactobacillus casei)
  • wspomagają odchudzanie (Lactobacillus paracasei)
  • wspierają odmładzanie (Bifidobacterium longum)
  • konkurują z patogenami o miejsce w przewodzie pokarmowym np. Salmonella, Helicobakter, Escherichia Coli, Gronkowiec Złocisty, candida albicans. (Bifidobacterium lactis)
  • produkują witaminy np. grupy B, K,) i enzymy. (Lactobacillus reuteri)
  • produkują substancje budulcowe dla jelit ( ważne w „nieszczelności jelit”) i przy zniszczonych enterocytach (komórki jelitowe w kosmkach)(Lactobacillus rhamnosus)
  • sa stosowane w uzupełnianiu mikrobioty w chorobie Leśniowskiego Crohna, Wrzodziejącym Zapaleniu jelita Grubego, Jelicie Drażliwym (Bifidobacterium bifidum)
  • wspierają odporność (Lactobacillus acidophilus)
  • są stosowane do uzupełniania mikrobioty u osób z biegunkami wirusowymi i bakteryjnymi (Bifidobacterium breve)
  • wspomagają regulacje perystaltyki (Lactobacillus reuteri)
  • trawią laktozę, kazeinę (Streptococcus thermophilus)
  • wspomagają walkę z próchnicą zębów (Lactobacillus paracasei)
  • wspomagają gospodarkę lipidową LDL-HDL( Lactobacillus plantarum)
  • są zalecane do regulacji mikrobioty u osób z depresjami i bezsennością (Lactobacillus Helvetius)
  • są stosowane jako uzupełnienie mikrobioty u osób z alergiami i astmą (Lactobacillus salivarius)

Psychobiotyki

Psychobiotyki to bakterie probiotyczne, które spożywane w odpowiednich dawkach wspierają działanie osi jelitowo-mózgowej. Termin psychobiotyk został utworzony przez psychiatrę Teda Dinana i neurologa Johna F. Cryana. Przykłady bakterii z grupy psychobiotyków. 

Lactobacillus helveticus i Bifidobacterium longum polecany dla osób w stresie.

Lactobacillus i Bifidobacterium - Konsumpcja gorzkiej czekolady prowadzi do wzrostu ilości obu rodzin bakterii w jelitach poprzez prebiotyczne działanie zawartych w niej polifenoli.

Bifidobacterium infantis wspomaga zmienę poziomu serotoniny w organizmie..

Lactobacillus reuteri często podawany w formie jogurtu lub w postaci suplementów. 

Lactobacillus acidophilus jeden z najbardziej znanych probiotyków na świecie Odporny na działanie kwasu solnego w żołądku. 

B. infantis, L. reuteri oraz kilka innych szczepów bakterii probiotycznych wspomagają zmniejszanie stanów zapalnych w organizmie, które zwykle współwystępują z depresją. 

Lactobacillus rhamnosus pomaga redukować uczucie lęku i depresję. Oddziałuje wspomagająco na mózg poprzez nerw błędny zwiększając wydzielanie neuroprzekaźnika GABA.

1. Lactobacillus-acidophilus

Jeden z najwartościowszych szczepów probiotycznych. Należy do grupy psychobiotyków. Uczestniczy w produkcji niacyny, kwasu foliowego i witaminy B6. Ma zdolność przekształcania laktozy w kwas mlekowy, co jest ważne u osób z hipolaktazją. Wspomaga procesy dietetyczne. Posiada dysmutazę nadtlenkową odpowiedzialną za usuwanie reaktywnych form tlenu. Wspomaga odporność. Reguluje prace jelit. Wspiera eliminację substancji toksycznych z organizmu.

2. Lactobacillus casei

Konkuruje o miejsce do zasiedlenia z patogenami np. Salmonella typhimurium ( Czerwonka bakteryjna), Korzystnie oddziałuje u pacjentów z biegunką podróżnych, z biegunką zależną od antybiotykoterapii oraz z nawrotowym zapaleniem jelit spowodowanym Clostridium difficile.

3. Bifidobacterium bifidum

Wykazano antagonistycznie oddziaływanie wobec patogenów. Szczególnie przydatny w uzupełnianiu prawidłowej mikrobioty u osób z chorbobami autoimmunologicznymi, takimi jak zespół jelita drażliwego (IBS), nieswoiste choroby zapalne jelit (IBD) np. choroba Leśniowskiego Crohna, Wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

4. Streptococcus salivarius subsp. thermophilus

Stosowany do uzupełniania mikrolity osób z biegunkami po antybiotykach i w trakcie infekcji wirusowych. Są zdolne do wytwarzania enzymu laktazy i dzięki temu ułatwiają trawienie i wchłanianie laktozy z produktów mlecznych.

5. Lactobacillus reuteri

Są zdolne do kolonizacji przewodu pokarmowego nawet u noworodków. Należy do naturalnych mikrobiontów mleka kobiecego. Produkuje także kobalaminę. Stosowana do uzupełniania mikrobioty w biegunce „rota wirusowej oraz u osób chorych na ch. Lesniowskiego Crohna i Wrzodzejące zapalenie jelit. U dorosłych z zaparciami zwiększał częstość defekacji. Wspomaga profilaktykę próchnicy. Doustna suplementacja L. reuteri może również być z powodzeniem stosowana u kobiet ze stanami zapalnymi w obrębie narządów rodnych.

6. Lactobacillus rhamnosus

Zastosowanie LGG korzystnie wpływa u pacjentów z biegunką podróżnych, z biegunką zależną od antybiotykoterapii oraz z nawrotowym zapaleniem jelit spowodowanym Clostridium difficile. Mleko sfermentowane przez LGG zmniejsza defekty przepuszczalności wywołane ekspozycją na białka mleka krowiego lub infekcją rotawirusową. LGG ma udowodniony wpływ wspierający układ odpornościowy.

7. Lactobacillus paracasei

Konkuruje z patogenami np. Salmonella enterica and Heliobacter pylori. Posiada zdolność rozkładu laktozy. wspomaga walkę z próchnicą. Lactobacillus paracasei wspomaga walkę z otyłością. Wspomaga układ oddechowy w trakcie infekcji i alergi.

8. Lactobacillus plantarum

Lactobacillus plantarum produkuje nadtlenek wodoru. Lactobacillus plantarum jest również odporny na większość antybiotyków. Lactobacillus plantarum jest stosowany do uzupełniania prawidłowej mikrobioty u osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna, Zespołem jelita drażliwego oraz Wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne i wątrobę.

9. Bifidobacterium lactis

Udokumentowany znamiennie pozytywny wpływ zastosowania B. lactis wspierający układ odpornościowy. Polecany osobom celiakią. Są zdolne do wytwarzania enzymu laktazy i dzięki temu ułatwiają trawienie i wchłanianie laktozy z produktów mlecznych. Potrafią przetrwać w kwaśnym środowisku żołądka.(podobnie jak Lactobacillus acidophilus). Konkurują w jelitach z patogenami z gatunku Escherichia coli, Clostridium perfringens, Clostridium difficile, Salmonella typhi, Shigella dysenteriae oraz z rodzaju Staphylococcus i Proteus.
 
 

10. Bifidobacterium Longum

Bifidobacterium longum wykazuje działanie wspomagające usuwanie wolnych rodników. stosowany u osób z Zespołem jelita drażliwego i Wrzodziejacym zapaleniem jelita grubego. Żyje głównie w okrężnicy gdzie produkuje kwas mlekowy, tworząc w ten sposób kwaśne środowisko, a niskie pH sprawia, że bakterie chorobotwórcze nie namnażają się w jelicie.

11. Bifidobacterium breve

Produkuje kwasy octowy i mlekowy poprzez trawienie włókien roślinnych. Poprzez obniżenie pH przewodu pokarmowego, pomaga hamować rozwój bakterii chorobotwórczych i wspomaga układ odpornościowy. B. breve jest stosowany u osób z biegunką, wzdęciami. Wspomaga pracę przewodu pokarmowego u osób z zakażeniem grzybiczym spowodowanym przez Candida albicans. Konkuruje z E. coli. Bifidobacterium breve podane doustnie pomaga modyfikować funkcje metaboliczne u dorosłych i może przyczynić się do zmniejszenia otyłości.

12. Lactobacillus lactis

kolonizuje przewód pokarmowy i konkuruje z bakteriami chorobotwórczymi. Stosowany w regulacji mikrobiotyu osób z chorobą Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Poprzez trawienie węglowodanów zmienia je na kwaśne związki chemiczne (kwas mlekowy i nadtlenek wodoru). Tworzy nieprzyjazne środowisko do bakteryjnych czynników chorobotwórczych.
 

13. Lactobacillus fermentum

Znajduje zastosowanie we wspieraniu pracy układu oddechowego oraz układu moczowo-płciowego u kobiet. Odporny na niskie pH przewodu pokarmowego człowieka. Konkuruje z patogenami np. salmonelli

14. Lactobacillus bulgaricus

Lactobacillus bulgaricus są zdolne do wytwarzania enzymu laktazy i dzięki temu ułatwiają trawienie i wchłanianie laktozy z produktów mlecznych. Można stosować we wspomaganiu mikrobioty przewodu pokarmowego u osób z IBS, IBD i zespołem Lesniowskiego Crohna. Jest w stanie wytrzymać ekstremalne warunki środowiska w żołądku. Stosowany jest również w uzupełnianiu mikrobioty po antybiotykoterapii i w celu wspomagania układu odpornościowego.
 

15. Lactobacillus helveticus

Należy do grupy baktery psychobiotycznych. Są wykorzystywane do wspierania pracy układu pokarmowego, układu odpornościowego. Pozytywny wpływ na metabolizm wapnia. Konkuruje z patogenami.
 

16. Bifidobacterium infantis

Należy do grupy psychobiotyków. Szczególnie przydatny w uzupełnianiu mikrobioty u osób z zespołem jelita drażliwego (IBS), Wrzodziejącym zapalenie jelita grubego (IBD) i chorobą Leśniowskiego Crohna. Wśród bakterii probiotycznych bifidobacterium infantis jest jednym z liderów procesów wzmacniania funkcji i tworzenia bariery ochronnej komórek jelitowych. W zespołach złego wchłaniania i nieszczelności jelit wspiera regenerację jelit. Konkuruje z bakteriami Escherichia coli.
 

17. Lactobacillus gasseri

Stosujemy we wspomaganiu układu odpornościowego i redukcji masy ciała w diecie odchudzającej. Produkuje nadtlenek wodoru i kwas mlekowy w jelitach. Produkuje też bakteriocyny, które pomagają go w konkurencji z patogenami . Staphylococcus aureus. (Bakteriocyny to toksyny bakteryjne ( w tym wypadku pozytywne), które uniemożliwiają rozwój innych bakterii konkurencyjnych i patogenów. Stosowany w leczeniu dietetycznym otyłości. Wspiera redukcje tkanki tłuszczowej jamy brzusznej, hamują przyrost masy ciała i przyspieszają metabolism. Badania Kliniczne opublikowane w 2013 ,w British Journal of Nutrition pokazały, że Szczep Lactobacillus gasseri znaczne zmniejszał zawartość tłuszczu w jamie brzusznej w stosunku do grupy kontrolnej nie pobierającej suplementacji tym probiotykiem. Stosowany w odbudowie mikrobioty osób z alergiami i astmą.
 

18. Lactobacillus salivarius

Jest stosowany w uzupełnianiu mikrobioty u osób z astmą i alergicznymi zmianami skóry takimi jak egzema, atopowe zapalenie skóry, z zespołem jelita drażliwego. Posiada niezwykle silne właściwości zasiedlania ścian jelit, w miejscu gdzie występują patogeny, z którymi konkuruje. Wspomaga trawienie białek i wytwarza witaminy z grupy B i K. konkuruje z Candida albicans.

19. Fruktooligosacharydy

Fruktooligosacharydy (FOS) są krótkołańcuchowymi prebiotykami, które stanowią naturalny pokarm bakterii probiotycznych.

20. Inulina

Rozpuszczalna frakcja błonnika. Zaliczana do najlepszych prebiotyków na świecie. Inulina oddziałuje pozytywnie na system immunologiczny jelita i jest ona zalecana osobom chorym na celiakię. Ponadto stwierdzono, że inulina obniża indeks glikemiczny pokarmów. Wykazuje również działanie zmniejszające nietolerancję laktozy., ogranicza zawartość amoniaku w jelitach oraz poprawia zdolność wydalania azotu przez nerki. Inulina stosowana jest też u osób z osteoporozą. Zwiększenie podaży tego składnika w diecie wpływa na poprawę absorpcji wapnia. Dietetyczne właściwości hipolipemiczne, mają duże znaczenie we wspomaganiu układu krwionośnego i naczyn krwionośnych. Inulina, będąca związkiem niskokalorycznym i jednocześnie pełniącym rolę zamiennika węglowodanów typu skrobi, może stanowić istotny element dietetyczny w żywieniu osób cierpiących na nadwagę i otyłość.

21. Błonnik witalny - Odtłuszczony nasiona Lnu złotego

Nasiona lnu zawierają liczne aktywne biologicznie składniki o działaniu prozdrowotnym, cenne z żywieniowego punktu widzenia kwasy tłuszczowe omega-3, białka, błonnik pokarmowy, lignany, witaminy (C, E, B1, B2, B3, B5, B6 oraz kwas foliowy) i składniki mineralne (Ca, Mg, P, Cu, P, Zn). Stosunek kwasów omega 6: omega 3 jest bardzo korzystny i wynosi 0,3:1 Stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Składa się on z frakcji nierozpuszczalnej oraz rozpuszczalnej w wodzie (pektyny, śluzy i gumy). Błonnik nierozpuszczalny ma właściwości przeczyszczające i zapobiegania zaparciom, głównie poprzez zwiększenie masy kału oraz skraca czas pasażu jelitowego. Natomiast błonnik rozpuszczalny w wodzie pomaga w utrzymaniu wyrównanego poziomu glikemii poposiłkowej i obniża poziom cholesterolu we krwi Stosunek rozpuszczalnego do nierozpuszczalnego błonnika w nasionach lnu przyjmuje wartość ok. 40:60. Nasiona lnu zawierają około 800 razy większą ilość lignanów w porównaniu z innymi źródłami roślinnymi. Mają one właściwości antyoksydantów.

22. Kompleks naturalnych witamin grupy B.

Suplementacja witaminami z grupy B niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Badania naukowe dowiodły, że witaminy z tej grupy odpowiedzialne są za prawidłowy przebieg ważnych procesów biochemicznych, a ich niedobór prowadzi do rozwoju wielu chorób. Wyniki badań wskazują na związek między spożywaniem żywności bogatej w witaminy należące do tej grupy a ich profilaktyczną rolą związaną z aktywnością antyoksydacyjną.

23. Cynk

Cynk w organizmie człowieka pełni wiele funkcji, m.in. w tworzeniu wysokiej jakości skóry i włosów, jest istotnym składnikiem wielu białek, wchodzi w skład licznych enzymów, uczestniczy w syntezie białka, a także w stabilizacji błon komórkowych oraz układu kostnego. Jest niezbędny do prawidłowego odczuwania smaku i zapachu, odpowiedniego funkcjonowania układu immunologicznego, prawidłowego wzrostu i rozwoju płciowego oraz syntezy i właściwego funkcjonowania niektórych hormonów, np. insuliny. Pełni również rolę przeciwutleniacza. Jako antagonista kadmu i ołowiu działa odtruwająco na te metale.

24. Selen

Selen jest odpowiedzialny za prawidłowy przebieg wielu procesów fizjologicznych i biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Występuje głównie w postaci selenometioniny i selenocysteiny. Pierwiastek ten jest składnikiem około 20 enzymów, m. in. peroksydazy glutationowej, która jest czynnikiem antyoksydacyjnym, chroniącym błony komórkowe przed szkodliwym działaniem nadtlenków. Jest silnym przeciwutleniaczem i razem z witaminą E pełni ochronną rolę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Selen jest niezbędny do prawidłowej syntezy, aktywacji i metabolizmu hormonów tarczycowych. Odgrywa rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Pojawiają się doniesienia, że przy odpowiednio wysokim spożyciu, selen może zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Wskazuje się także na pozytywną rolę tego mikroskładnika w zapobieganiu chorobom zapalnym, sercowo-naczyniowym i neurologicznym. Ponadto selen ogranicza toksyczne działanie ksenobiotyków, szczególnie metali ciężkich tworząc z nimi trwałe kompleksy, co obniża ich toksyczność. Wskazuje się także na związek pomiędzy niedostateczną ilością selenu w organizmie a np. osłabieniem odporności, ryzykiem wystąpienia niektórych nowotworów, rozwojem choroby niedokrwiennej serca czy chorób neurodegeneracyjnych. Niedobory selenu zaobserwowano również m.in. u osób chorych na AIDS, fenyloketonurię, mukowiscydozę, u osób z ostrym zapaleniem trzustki, reumatoidalnym zapaleniem stawów, czy z depresją.
 

Prebiotyki

Działanie probiotyku może być wzmocnione poprzez podawanie go łącznie z prebiotykiem. Prebiotyk jest to składnik pożywienia niepodlegający strawieniu w przewodzie pokarmowym, pobudzający w sposób selektywny wzrost lub aktywność określonych szczepów jelitowych, wpływając w ten sposób na poprawę stanu zdrowia. 

Prebiotyki są fermentowane przez ściśle określone mikroorganizmy, zaś błonnik pokarmowy wykorzystywany jest przez większość grup mikroorganizmów bytujących w okrężnicy. 

Do najbardziej znanych związków o charakterze prebiotyków należą: inulina, oligofruktoza, fruktooligosacharydy, pochodne galaktozy i pochodne β-glukanów. 

Polisacharydy prebiotyczne są stosowane w żywności o obniżonej wartości kalorycznej oraz w produktach dla diabetyków. Są one bezzapachowe.
 
 
Zawartość składników w porcji dziennej produktu 5g
Liofilizowane żywe kultury bakterii:
Lactobacillus acidophilus LA001, Lactobacillus casei SGL15, Bifidobacterium bifidum SGB02, Streptococcus thermophilus SGSt01, Lactobacillus reuteri SGL01, Lactobacillus rhamnosus SGL06, Lactobacillus paracasei SGL04, Lactobacillus plantarum SGL07, Bifidobacterium animalis subsp.lactis BL050, Bifidobacterium longum SGB05, Bifidobacterium breve SGB01, Lactobacillus lactis SGLc01, Lactobacillus fermentum SGL10, Bifidobacterium infantis SGB03, Lactobacillus gasseri SGL09, Lactobacillus salivarius SGL03, Lactobacillus Delbrueckii spp bulgaricus , Lactobacillus helveticus KS300.
450 mld
4,5 x1011 jtk**
Odtłuszczone nasiona lnu złotego 2,45 g
Opti ProBio® (zastrzeżona formuła zawierająca naturalnego pochodzenia witaminy z grupy B: 0,5 g
Tiamina 1,1 mg (100%)*
Ryboflawina 1,4 mg (100%)*
Niacyna 16 mg (100%)*
Witamina B6 1,4 mg (100%)*
Kwas pantotenowy 6 mg (100%)*
Kwas foliowy 200 uq (100%)*
Biotyna 50 uq (100%)*
Witamina B12 2,5 uq (100%)*
Cynk 10 mg (100%)*
Selen 55 uq (100%)*
Inulina 0,3 g
Fruktooligosacharydy 0,1 g

* % Referencyjne Wartości Spożycia (RWS). 
** jtk- jednostka tworząca kolonie

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl