OptiLiver® - Natur Day

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 141,70 zł 141.70
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Natur Day
Kod produktu: 5572-249EE

Opis

Suplement ten dedykowany jest dla osób borykających się z problemami układu pokarmowego, jak i dla tych, którzy chcą wspomóc wątrobę w oczyszczaniu i regeneracji. Opti Liver® to dobrze skomponowana mieszanka naturalnych składników, korzystnie wpływających na pracę przewodu pokarmowego.
 
Zawartość składników w porcji dziennej produktu 1 kapsułka 2 kapsułki
Opti Liverin ® (zastrzeżona formuła) 100 mg 200 mg
Ekstrakt z kłącza Picrorhiza kuraro 10:1 75 mg 150 mg
Ekstrakt z korzenia mniszka lekarskiego 10:1 70 mg 140 mg
Ekstrakt z korzenia łopianu 10:1 65 mg 130 mg
Ekstrakt z łodygi ananasa 120:1 w tym bromelanina 20 mg 40 mg
Papaina proszek 48 mg 96 mg
Ekstrakt z owoców łopianu 10:1 15 mg 30 mg
Zalecane przyjmowanie 1-2 kapsułki dziennie, popijając wodą. 60 kapsułek wegetariańskich. Szczegółowy opis ekstraktów znajdziesz w wyszukiwarce ziół i chorób - pod adresem www.naturday.pl/search lub poniżej w artukule.

Zaburzenia trawienia i regeneracja wątroby


Zaburzenia dotykają najczęściej: żołądka, trzustki, wątroby, jelita cienkiego.


Słowo dyspepsja pochodzi z języka greckiego i oznacza dosłownie złe trawienie.

Dolegliwości:
  • poposiłkowego uczucia pełności,
  • wczesnego uczucia sytości,
  • bólu lub uczucia pieczenia w nadbrzuszu.

ALE: OPRÓCZ ODCZUCIA DYSPEPSJI ZABURZENIAMI TRAWIENIA I NIEDOZYWIENIEM ORGANIZMU LUB CO TRZEBA PODKRESLIĆ - MAMY CHOROBY, KTÓRE SWÓJ POCZATEK BIORĄ NIE ZE ZŁEGO WCHŁANIANIA ALE Z WCHŁANIANIA POKARMÓW DLA NAS OBCYCH - BIAŁEK, KTÓRE POWODUJA U NAS ALERGIE LUB STANY ZAPALNE.

Dyspepsję można zasadniczo podzielić na organiczną (czyli wtórną do innej choroby) i czynnościową.
Przyczynami dyspepsji organicznej są określone choroby:
  • choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy
  • choroba refluksowa przełyku
  • przewlekłe zapalenie trzustki
  • ZAPALENIE dróg żółciowych i wątroby
dyspepsja może też być objawem nowotworu, szczególnie raka żołądka).
Dyspepsja bywa też działaniem niepożądanym niektórych leków
przyjmowanych przewlekle, jak np.:
  • niesteroidowych leków przeciwzapalnych,
  • leków przeciwreumatycznych,
  • preparatów żelaza i potasu,
  • antybiotyków.

Jeżeli nie udaje się wykryć żadnej choroby powodującego dyspepsję, lekarz ustala rozpoznanie dyspepsji czynnościowej.

Przyczyny dyspepsji czynnościowej nie są wyjaśnione.

Przyjmuje się różne hipotezy (np. zaburzona kurczliwość pewnych odcinków przewodu pokarmowego, osłabiona reakcja przewodu pokarmowego na pewne bodźce zewnętrzne i inne).

Dwie kategorie dyspepsji czynnościowej:
  • zespół zaburzeń poposiłkowych
  • zespół bólu w nadbrzuszu.


Jak często występuje dyspepsja?

Dyspepsja występuje bardzo często, na całym świecie. Uważa się, że 20–30% populacji miewa okresowo (częściej) lub stale (rzadziej) opisywane dolegliwości. U około 40% dyspepsja organiczna - wykrywa się konkretne (wyżej wymienione) przyczyny, a większość (ok. 60%) traktuje się jako osoby cierpiące na dyspepsję czynnościową.

Funkcje wątroby

Zachodzi w niej przemiana wielu substancji: lipidów, węglowodanów i białek. Wątroba jest również narządem o istotnych własnościach odpornościowych.

W dużym skrócie można wyróżnić następujące fukcje wątroby (czynności wątroby):

  • gospodarka węglowodanami – wątroba wytwarza, gromadzi i uwalnia glukozę, jest więc dużym, bardzo dynamicznym zbiornikiem podstawowego materiału energetycznego;
  • gospodarka tłuszczowa – wątroba przekształca węglowodany i białka w tłuszcze, dokonuje syntezy lipoprotein, fosfolipidów i cholesterolu (wykorzystywanego w 80% do wytwarzania kwasów żółciowych), jak również rozkłada lipidy do kwasów tłuszczowych;
  • gospodarka białkowa – w wątrobie wytwarzane jest 85% wszystkich białek znajdujących się w osoczu, między innymi albuminy oraz liczne białka krzepnięcia (w tym protrombina); powstają w niej także aminokwasy niezbędne do dalszych syntez oraz, w wyniku rozpadu aminokwasów, ketokwasy i amoniak;
  • gromadzenie zapasów witamin: A, D i B12 oraz żelaza
  • funkcje odtruwające – dotyczy to neutralizacji różnych toksyn, w tym alkoholu i amoniaku (przekształcanie w mocznik), jak również sprzęgania i degradowania hormonów, przemiany leków itp. Ksenobiotyki i współpraca z ziołami odtruwającymi (!!!)
  • przemiana hemu – hem jest składową hemoglobiny i innych związków białkowych, ulega przemianie w bilirubinę (w 70—80% pochodzi z hemu hemoglobinowego, uwalnianego w komórkach układu siateczkowo-śródbłonkowego). Bilirubina połączona z albuminami po przeniesieniu do wątroby i odłączeniu cząsteczki albuminy jest sprzęgana z resztami kwasu glukuronowego i - jako rozpuszczalna w wodzie – wydalana do żółci przez biegun żółciowy hepatocyta. Po przedostaniu się z żółcią do jelita krętego i grubego, bilirubina podlega przemianom za sprawą znajdujących się tam bakterii, ulegając przekształceniu w urobilinogen. Około 20% tej pochodnej bilirubiny wchłania się przez ścianę jelita do krążenia krwi i ulega wychwytywaniu przez wątrobę, skąd jest wydalana z żółcią i - w niewielkich ilościach - z moczem. U człowieka zdrowego stężenie bilirubiny całkowitej wynosi 1 mg/dl (tj. 18 µmoli/l), z czego tzw. bilirubina wolna, niesprzężona, nierozpuszczalna w wodzie (lecz rozpuszczalna w tłuszczach), znajdująca się w powiązaniu z transportującą ją albuminą, to powyżej 80% całkowitej ilości bilirubiny krążącej;
  • wytwarzanie żółci – żółć jest produktem złożonym, niezbędnym do trawienia tłuszczów. Dobowo powstaje jej 250—1100 ml. W jej skład, oprócz wody, wchodzą fosfolipidy, cholesterol, kwasy tłuszczowe, bilirubina, kwasy żółciowe oraz elektrolity. Żółć wątrobowa zawiera kwas cholowy i chenodeoksycholowy (kwasy żółciowe pierwotne), natomiast kwasy deoksycholowy i litocholowy (wtórne kwasy żółciowe) są efektem przemian pierwotnych kwasów żółciowych w jelicie, czego dokonują zagnieżdżone tam bakterie;
  • funkcje immunologiczne – jedną z niezwykle ważnych czynności wątroby jest fagocytoza, czyli pochłaniane różnorakich cząstek pochodzących z tkanek lub przedostających się z zewnątrz, przede wszystkim z krwią z żyły wrotnej. Są to rozpadające się fragmenty komórek, zdenaturowane białka – produkty procesów zapalnych, kompleksy immunologiczne, lipoproteiny, wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty. Ulegają one degradacji w komórkach żernych, czyli makrofagach wątrobowych (komórki Browicza-Kupffera), które (znajdując się w związku z tymi funkcjami w stanie pobudzenia) wydzielają mediatory zapalenia, w tym cytokiny niezbędne we właściwym kształtowaniu się odpowiedzi odpornościowej. Z tego też powodu wątroba jest narządem odgrywającym dużą rolę w różnego rodzaju zakażeniach, w tym w posocznicy, pełniąc funkcje neutralizacyjne w stosunku do drobnoustrojów.
OptiLiver®
 Dodaj do koszyka

„Medycyna Praktyczna” dostęp 05.04.2018. Wątroba – budowa i funkcje.
Prof. dr hab. Jacek Juszczyk Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu


Zaburzenia funkcji wątroby:
  • funkcji metabolicznych
  • osłabionej detoksykacji
  • zmian zapalnych
  • utrudnionego odpływu żółci
  • jak w marskości zaburzeń krążenia krwi w jamie brzusznej i powstania krążenia obocznego - niebezpieczne żylaki przełyku.

Funkcje trzustki
Ok. 80—85% masy narządu stanowią pęcherzyki spełniające funkcję zewnątrzwydzielniczą, a pozostałe 15—20% odpowiada za
funkcję wewnątrzwydzielniczą.
Stanowiące ok. 2% masy narządu wyspy trzustkowe, będące skupiskami komórek dokrewnych A, B, D i PP, wydzielają insulinę, a także glukagon (oraz somatostatynę i polipeptyd trzustkowy. Zewnątrzwydzielnicza funkcja trzustki polega na wytwarzaniu enzymów trawiennych. Tempo syntezy białek w trzustce jest ogromne, gdyż ten stanowiący tylko 0,1% masy ciała narząd wytwarza 13 razy więcej białka niż wątroba i układ siateczkowo-śródbłonkowy, które stanowią łącznie ok. 4% masy ciała.

Funkcje jelita cienkiego
  • produkcja soku jelitowego, czyli soku trawiennego składającego się ze złuszczonych komórek nabłonka jelita oraz roztworu zawierającego enzymy trawienne, jak proteazy rozkładające białka i oligopeptydy na aminokwasy; wydzielanie soku jelitowego stymulowane jest hormonalnie pod wpływem miazgi pokarmowej
  • trawienie pokarmu - białka trawione są za sprawą trypsyny i chymotrypsyny, tłuszcze rozkłada lipaza, a węglowodany – amylaza, w wyniku tych procesów makroskładniki pokarmowe zostają rozłożone na części składowe i mogą zostać wchłonięte do krwi, a wraz z nią przetransportowane do każdej komórki organizmu
  • wchłanianie składników pokarmowych
W jelicie grubym:
  • odbywa się końcowy proces formowania kału.
  • zachodzi końcowy etap wchłaniania wody, elektrolitów i soli mineralnych z resztek pokarmowych.
  • Występują bakterie symbiotyczne, produkujące witaminę K, oraz niektóre witaminy z grupy B.

Problemy, choroby powiązane lub objawy chorób przewodu pokarmowego w których stosujemy suplementację ekstraktów ziołowych,

  • Dyspepsja, zgaga.
  • Wrzody żoładka i dwunastnicy.
  • Zapalenia jelit
  • Zatrucia - chemizm w otoczeniu i pożywieniu, ksenobiotyki, zatrucie organizmu,
  • zaburzenia flory jelitowej i skóry,
  • rozluźnienie połączeń między komórkami jelit - nieszczelności jelit,
  • wnikanie białek alergizujących poprzez uszkodzone enterocyty,
  • wtórne osłabienie odporności związane z zaburzeniami pracy jelit.
Suplement ten dedykowany jest dla osób borykających się z problemami układu pokarmowego, jak i dla tych, którzy chcą wspomóc wątrobę w oczyszczaniu i regeneracji. Opti Liver® to dobrze skomponowana mieszanka naturalnych składników, korzystnie wpływających na pracę przewodu pokarmowego.

Skład:

Opti Liverin®

zastrzeżona formuła z Prunus avium L. i korzenia mniszka lekarskiego wspomaga oczyszczanie wątroby oraz pomaga w jej odtruwaniu i regeneracji.
 

Ekstrakt z kłącza Picrorhiza kurroa

jest bogatym źródłem flawonoidów, polifenoli, witamin, fitosteroli oraz karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę całego organizmu ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego. Najważniejszymi biologicznie aktywnymi składnikami Picrorhiza kurroa są glikozydy pikrozydowe irydoidu (pikrozyd I, II), tzw. kutkiny (kutkins) pochodne acetofenonowe (androzyna, apocynina, piceina); kukurbitacyna, polimery glikoproteinowe. Substancje aktywne katuki skorpionowa te mają lepsze działanie wspierające i odżywcze niż sylimaryna
 

Ekstrakt z korzenia mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale)

Popularny i lubiany przez dzieci i dorosłych dmuchawiec - ekstrakt z korzenia odżywia i wspomaga pracę wątroby i nerek, które odpowiadają za usuwanie z organizmu szkodliwych substancji oraz zbędnych produktów przemiany materii, Wspomaga odżywianie osób z cukrzycą typu 2. Gorzki smak wyciągów zwiększa nieznacznie fizjologiczne wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia trawienie pokarmów. Zawiera też znaczne ilości substancji odżywczych dla bakterii probiotycznych.
 

Ekstrakt z korzenia łopianu (Arctium lappa Linn.)

substancje zawarte w roślinie wspomagają żołądek, wątrobę i trzustkę. Powinien być również składnikiem zbilansowanej diety u osób chorych na cukrzycę. Zawiera bioaktywne lignany.
 

Ekstrakt z łodygi ananasa - (Ananas comosus) bromelaina

Jest ona wyjątkiem wśród enzymów rozkładających białka, ponieważ przechodzi nierozłożona przez przewód pokarmowy i jest przyswajana przez organizm w pierwotnej postaci. Bromelaina wspomaga fizjologiczne działanie enzymów proteolitycznych np. trypsyny. Bromelaina wspomaga również działanie układu oddechowego, gdy jest w nim zbyt dużo gęstego śluzu np. w trakcie ataków astmy.
 

Papaina proszek (Carica papaya L)

Jest to substancja podobna do ludzkiej pepsyny. Uczestniczy w rozkładzie białek i wspiera trawienie przy np. przewlekłym zapaleniu trzuski. Aktywna Papaina wspomaga inne enzymy, które trawią białka pasożytów obecnych w przewodzie pokarmowym do albuminoz i peptonów. Wspomaga również dbałość o uzębienie z osadami i kamieniem nazębnym.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl